De gevolgen van uitschakeling in de voorronde CL

0

De uitschakeling van PSV in de voorronde van de Champions League heeft niet alleen sportieve gevolgen, zo is gebleken in de afgelopen weken. Naast de financiële gevolgen voor de club (beduidend minder inkomsten) hebben wij als supporters te maken gekregen met de noodzakelijke verplaatsingen van competitiewedstrijden. Om PSV te kunnen ondersteunen in het stadion, zowel uit als thuis, passen supporters vaak hun privé- en werkagenda aan op het vooraf vastgestelde competitieprogramma.

Protest over verplaatsen van competitiewedstrijden
De voorronde Europa League wedstrijden die nu op donderdag gespeeld worden hebben als gevolg dat PSV niet op zaterdag kan spelen. Wedstrijden moeten dus verplaatst worden. PSV heeft in overleg met de KNVB de keuze gemaakt om wedstrijden te laten spelen op ongebruikelijk tijdstippen, zondag 20:00 en woensdag 18:30. Voor veel PSV-supporters is dit, op z’n zachts gezegd, niet fijn. Verschillende verenigingen en groeperingen die een vertegenwoordiging hebben in het Klankbord hebben hier afzonderlijk vanuit hun eigen collectief tegen geageerd. Zie onder andere de berichten van de Supportersvereniging PSV, PSV Fans United en de acties en uitingen in het stadion. In het Klankbord is er ook gezamenlijk over gesproken en bij de club aangeven dat we graag willen dat in de toekomst nadrukkelijk rekening wordt gehouden met de belangen van de supporters die daadwerkelijk de moeite nemen om de club te ondersteunen in het stadion, zowel thuis als uit. Het beeld dat nu leeft is dat er meer rekening wordt gehouden met de televisiekijker dan de fans in het stadion. Commercie en televisiekijkers zijn ook belangrijk vandaag de dag, maar we vragen ons af of de prioriteitsverhouding daarmee wel klopt.

Tegemoetkoming van de PSV-supporters
Vanuit PSV Klankbord zijn suggesties gedaan bij de club in het belang van de supporters die de moeite nemen om PSV te ondersteunen in het stadion. Dit heeft er onder andere toe geleid dat voor de uitwedstrijd tegen Heracles Almelo de al geboekte kaarten kosteloos konden worden geretourneerd. 27 personen hebben hiervan gebruik gemaakt. En deze 27 kaarten waren binnen enkele seconden ook weer uitverkocht. Het uitvak zat op zondagavond 20:00 weer bomvol en de sfeer was uitstekend. Aan de andere kant kunnen we dus ook concluderen dat we er veel voor over hebben om PSV te ondersteunen. En dat is zeer waardevol, laat dat de club duidelijk zijn!
Aangezien spelen in de Europa League sportief gezien een achteruitgang is ten opzichte van de Champions League heeft PSV Klankbord bij de club aangegeven hier rekening mee te houden bij het vaststellen van de prijzen van de toegangskaarten. Seizoenkaarthouders hebben inmiddels de mogelijkheid gehad om tegen gereduceerd tarief de thuiswedstrijden in de voorronde van de Europa League te bezoeken. Ook dat is een mooie geste naar een groot deel van de trouwe fans.

Compensatie voor fans van FC Groningen
Recent is vanuit PSV Klankbord bij de directie van PSV de suggestie gegeven om ook de gedupeerde fans van FC Groningen tegemoet te komen. In plaats van een mooie “awayday” op zaterdag naar Eindhoven moeten zij nu op een bijna onmogelijke tijd de (voor Nederlandse begrippen) verre reis naar het zuiden maken, als ze al die mogelijkheid hebben. De charme van een uitwedstrijd gaat daarmee grotendeels verloren.

PSV leeft!
Dat op het verplaatsen van de wedstrijden veel negatieve reacties komen geeft aan dat PSV leeft! Maar er zijn ook reacties van supporters die de verplaatsingen prima vinden. We zijn begaan met de club en komen voor ons eigen belang op. En dat is goed, want door de steeds verder gaande vercommercialisering van het voetbal komt het belang van de stadionbezoekers verder in de verdrukking. Sportieve prestaties hebben we niet in de hand, soms winnen we en soms verliezen we. Dat is een simpel gegeven. En beide hebben gevolgen voor ons als supporters. Winnen we dan hebben we feest. Verliezen we dan hebben we gezeik. Vanuit het Klankbord vinden we het in ieder geval belangrijk om op basis van de meningen van supporters rechtstreeks hierover in gesprek te blijven met de club.

Share.

About Author

Leave A Reply